Wat is ASMR? Dit moet je weten over deze trend - Gezond.be (2024)

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en verwijst naar het aangename, tintelende gevoel dat je soms ervaart bij een bepaald geluid, beeld, aanraking… Goede voorbeelden zijn het geluid van regen op een raam, iemand zien tekenen of een knipbeurt bij de kapper.

ASMR is momenteel ongelofelijk populair: op YouTube vind je duizenden video’s waarin mensen heel bewust zulke geluiden of beelden proberen te creëren.

Misschien heb jij ook al eens zo’n video gezien. In onderstaande video komen verschillende mogelijke prikkels (ook wel triggers genoemd) snel na elkaar voorbij:

Voor velen is ASMReven wennen, maar het aantal views van deze video’s liegen er niet om: voorveel mensen is ASMR dé ideale manier om tot rust te komen, bijvoorbeeld voorhet slapen of tijdens een stressmoment.

ASMR betekenis

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is eengevoelssensatie die velen al eens hebben ervaren, vaak zonder dit te weten. Eenbepaalde prikkel (die auditief, visueel of kinestetisch kan zijn) veroorzaakt eentintelend gevoel op je hoofdhuid, je gezicht en daarna vaak ook op je rug.

Je kunt dezelichamelijke reactie niet tegenhouden, het gebeurt vanzelf (vandaar ‘Autonomous’).Veel mensen vinden dit aangenaam en ontspannend, maar sommigen voelen zichongemakkelijk bij bepaalde prikkels. Ook niet iedereen is even gevoelig voorASMR: sommige mensen ervaren het gevoelveel minder of soms zelfs helemaal niet.

Hoe werkt ASMR?

Er is nog niet veelonderzoek gedaan naar dit fenomeen. Het is echter wel duidelijk dat het eeneffect heeft op veel mensen, ook al reageert niet iedereen op dezelfde manier.Sommigen kunnen bijvoorbeeld echt niet tegen de fluistervideo’s en worden erzenuwachtig van. Voor anderen zijn die video’s net de beste manier om tot rustte komen ‘s avonds.

Waarom ASMR voorsommigen wel en voor anderen niet werkt, is nog niet precies geweten. Mogelijkheeft het iets te maken met ervaringen uit onze jeugd. Vond je het altijdrustgevend om te tekenen? Dan kom je nu misschien tot rust door het geluid vaneen potlood op papier.

Als je niet gevoeligbent voor de video’s, hoef je je in elk geval geen zorgen maken. Misschienreageer jij alleen op bepaalde geluiden en heb je de juiste video’s nog nietgevonden. Of misschien ervaar je ASMR alleen wanneer je in het echt (en dusniet online) iets ziet of hoort, bijvoorbeeld wanneer je partner aan hettekenen is.

ASMR om beter teslapen

Veel mensen zweren bij ASMR om sneller en beter in slaap te vallen. Door de zachte, repetitieve geluiden zoals fluisteren, tikken, kraken… worden diegenen die hier gevoelig voor zijn erg ontspannen. ASMR kan je dan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Je stress ebt weg en je valt langzaam in slaap.

De geluiden hoeventrouwens niet altijd zacht te zijn: je kan ook in slaap vallen door teluisteren naar een opname in een druk restaurant. Je hoort allerlei geluiden enstemmen, zonder specifieke woorden te herkennen. Dat kan erg rustgevend zijn.

ASMR, een org*smevan de hersenen

ASMR heeft niets seksueelsof erotisch, al wordt het wel soms een ‘org*sme van de hersenen’, ‘brain org*sm’of ‘braingasm’ genoemd. Dat heeft alles te maken met het intense gevoel datopgewekt wordt. Mensen die gevoelig zijn voor ASMR zullen op dat momenthelemaal rustig worden en volop genieten van het aangename, tintelende gevoel.

Het woord org*sme wordt gebruikt omdat het gevoel er opeens is, maar ook snel weer weg kan ebben. ASMR werkt weliswaar niet naar een climax toe, het gevoel kan op elk moment optreden. De tintelingen in je lichaam kunnen natuurlijk wel aan een org*sme doen denken.

ASMR video

YouTube staat vol met ASMR video’s waarin zogenaamde ‘ASMRtists’ (letterlijk: ASMR artiesten) bewust geluiden en beelden creëren die het aangename gevoel waar het bij ASMR om draait, kunnen veroorzaken. Qua geluiden kan je denken aan tikken op voorwerpen zoals hout, glas of kurk, schrijven op papier, door een boek bladeren, watergeluiden, mondgeluiden, fluisteren, blazen…

Iemand die langzaameen stuk klei doormidden snijdt, verf die op een vel papier druppelt… zijn danweer beelden die als trigger kunnen werken.

In veel filmpjes wordt beeld en geluid ook gecombineerd voor een optimaal effect.

ASMR in het echte leven

Maar ASMR kan naastonline ook in het echte leven opgewekt worden door natuurlijke beelden engeluiden, maar bijvoorbeeld ook door aanraking. Denk aan iemand die je zachtjesstreelt of de kapper je hoofdhuid masseert.

Zo zie je maar, erzijn honderden triggers, waarvan sommige niet voor je werken, en anderemisschien wel.

Je kunt dus eenreactie (aangenaam of niet) krijgen bij:

  • Aanraking
  • Geluid
  • Beeld
  • Een combinatie

En dat zowel online als in real life.

Bekende ASMRartiesten

Drukke, stressy dag gehad of moeite om in slaap te vallen? Geef ASMR dan eens een kans! YouTube staat echt vol met filmpjes, maar sommige kanalen zijn net iets populairder dan anderen.

Populaire ASMR kanalen op Youtube:

Wat is ASMR? Dit moet je weten over deze trend - Gezond.be (2024)

FAQs

Is ASMR gezond? ›

Recent onderzoek van de Universiteit van Sheffield laat zien dat ASMR heel goed is voor je lichaam en geest. Zo hebben mensen die ASMR ervaren een lagere hartslag, positievere emoties, waaronder een opgewekt gevoel, en meer ontspanning en sociale verbondenheid dan mensen die dit niet ervaren.

Wat is de betekenis van ASMR? ›

ASMR is kort voor 'autonomous sensory meridian response'. Ben jij bij de 20% mensen die gevoelig zijn voor ASMR, dan krijg je een fijn gevoel van bepaalde geluiden, beelden of aanrakingen. Dat kan de regen zijn die op het dak tikt, bijvoorbeeld, potlood op papier, of iemand die je haren kamt.

Wat gebeurt er in je hersenen als je ASMR luistert? ›

Door middel van ASMR kunnen ze de geluiden om hen heen uitzetten en zich focussen op het fijne gevoel van de video. Een studie meldde dat ASMR depressie en chronische pijnsymptomen tijdelijk zou kunnen verminderen. Mensen gebruiken de video's al om een betere stemming te krijgen, te ontspannen en in slaap te vallen.

Wat doet ASMR met je? ›

ASMR kan gevoelens van plezier en ontspanning teweegbrengen door hormonen te stimuleren die verband houden met een betere slaap, waaronder dopamine en oxytocine . Wanneer u bepaalde geluiden hoort, zoals fluisteren, tikken of zachte geluiden, kan ASMR u een kalm en tevreden gevoel geven.

Is ASMR gezond voor u? ›

Uit een ASMR-onderzoek uit 2017 bleek dat de hartslag en ademhaling van deelnemers vertraagd waren, zoals gebeurt bij ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga. Het is niet verrassend dat veel mensen melden dat ze ASMR-video's gebruiken om angst te verlichten en in slaap te vallen . Andere gerapporteerde voordelen zijn onder meer het verbeteren van de stemming en pijnsymptomen.

Wat is de wetenschap achter ASMR? ›

Daarnaast suggereren de onderzoekers dat ASMR ervoor kan zorgen dat de hersenen bepaalde neurohormonen vrijgeven . Ze leggen uit dat mensen zich slaperig, gerustgesteld en ontspannen voelen bij ASMR en dat de neurohormonen dopamine, oxytocine en endorfine nauw verband houden met deze gevoelens.

Waarom is ASMR zo populair? ›

Waarom kijken mensen dit soort video's? Hoewel er bijna niks in gebeurt, is de bovenstaande video toch meer dan 700.000 keer bekeken. De reden is dat veel kijkers bij dit soort video's een ASMR ervaring krijgen. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, een rustgevend tintelend gevoel.

Waarom veroorzaakt ASMR tintelingen? ›

Een fMRI-onderzoek uit 2018 toonde aan dat de belangrijkste hersengebieden waarvan al bekend is dat ze geactiveerd worden bij frisson, ook geactiveerd worden bij ASMR, en suggereert dat " het vergelijkbare activeringspatroon van zowel ASMR als frisson hun subjectieve overeenkomsten zou kunnen verklaren, zoals hun korte duur en tintelingen." sensatie ".

Heeft iedereen last van ASMR? ›

Niet iedereen ervaart ASMR , en wetenschappers proberen nog steeds te begrijpen waarom. "Er zit waarschijnlijk een neurale basis aan, in termen van hoe je hersenen zich vormen en je ervaringen in eerdere ontwikkeling," zei Poerio.

Waarom is ASMR populair? ›

Mensen zijn geobsedeerd door ASMR omdat het een unieke en krachtige ervaring is die voor intense ontspanning en stressverlichting kan zorgen . Het is aangetoond dat ASMR effectief is bij de behandeling van angst, slapeloosheid en migraine. Nathan Chandler "ASMR-betekenis en waarom ASMR-video's zo populair zijn" 1 januari 1970.

Wie heeft ASMR bedacht? ›

ASMR = autonomous sensory meridian response

De term is bedacht door de Amerikaanse Jennifer Allen, die in 2010 een Facebookpagina heeft aangemaakt voor de ASMR-gemeenschap. Daarna is het overgewaaid uit de Verenigde Staten door kindsterren met miljoenen volgers op sociale media.

Wie is gevoelig voor ASMR? ›

“De mensen die ASMR ervaren zijn hele nieuwsgierige mensen, creatief, gevoelig, ervaren meer de schoonheid van sommige dingen in het leven, denken oplossingsgerichter en kunnen zich echt laten meeslepen als ze een boek lezen of een film kijken”, aldus Fayn.

Hoeveel mensen hebben ASMR? ›

Op dit moment heeft ze maar liefst 1,24 miljoen abonnees en dat aantal stijgt iedere dag. Eind 2021 was ze nog te gast in De Slimste Mens ter Wereld, waar ze een vraag over ASMR aan de kandidaten mocht stellen.

Zit er enige wetenschap achter ASMR? ›

Richard en zijn collega's voerden een hersenscanonderzoek uit om erachter te komen wat er op fysiologisch niveau gebeurde als ASMR werd geactiveerd: “Het toonde aan dat specifieke delen van de hersenen actief zijn wanneer iemand ASMR ervaart . Sommige van deze regio’s benadrukken de waarschijnlijke betrokkenheid van dopamine en oxytocine”, zegt hij.

Waarom kunnen sommige mensen niet tegen ASMR? ›

Hoe ASMR werkt verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen het helemaal niet ervaren. Als je ASMR wel kunt ervaren, gebeurt dit vaak doormiddel van bepaalde triggers. Het kan heel simpel zijn, zoals bijvoorbeeld iemand die op een fluisterende toon tegen je praat of iemand die met zijn nagels tikt.

Top Articles
Monkey Facts, Types, Lifespan, Classification, Habitat, Pictures
9 Different Types of Monkeys (Species List) - AnimalStart
Printable Whoville Houses Clipart
Coverage of the introduction of the Water (Special Measures) Bill
Top Financial Advisors in the U.S.
craigslist: south coast jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Ashlyn Peaks Bio
Pollen Count Central Islip
Milk And Mocha GIFs | GIFDB.com
Bme Flowchart Psu
Craigslist/Phx
Jasmine Put A Ring On It Age
‘Accused: Guilty Or Innocent?’: A&E Delivering Up-Close Look At Lives Of Those Accused Of Brutal Crimes
Mills and Main Street Tour
Viha Email Login
Razor Edge Gotti Pitbull Price
Abby's Caribbean Cafe
Nevermore: What Doesn't Kill
Christina Steele And Nathaniel Hadley Novel
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Putin advierte que si se permite a Ucrania usar misiles de largo alcance, los países de la OTAN estarán en guerra con Rusia - BBC News Mundo
Il Speedtest Rcn Net
Southwest Flight 238
Gen 50 Kjv
How do you get noble pursuit?
Stephanie Bowe Downey Ca
Publix Coral Way And 147
35 Boba Tea & Rolled Ice Cream Of Wesley Chapel
Kokomo Mugshots Busted
Matlab Kruskal Wallis
Sitting Human Silhouette Demonologist
Cheap Motorcycles Craigslist
Ni Hao Kai Lan Rule 34
How to Play the G Chord on Guitar: A Comprehensive Guide - Breakthrough Guitar | Online Guitar Lessons
Log in or sign up to view
Google Jobs Denver
Chs.mywork
That1Iggirl Mega
Troy Gamefarm Prices
Latest Nigerian Music (Next 2020)
159R Bus Schedule Pdf
Aita For Announcing My Pregnancy At My Sil Wedding
Content Page
Brake Pads - The Best Front and Rear Brake Pads for Cars, Trucks & SUVs | AutoZone
Citymd West 146Th Urgent Care - Nyc Photos
Market Place Tulsa Ok
Doelpuntenteller Robert Mühren eindigt op 38: "Afsluiten in stijl toch?"
antelope valley for sale "lancaster ca" - craigslist
Craigslist Sarasota Free Stuff
Ark Silica Pearls Gfi
North Park Produce Poway Weekly Ad
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6077

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.